loader

Therapie

Wanneer u heeft besloten om in therapie te gaan, moet er nog een belangrijke keuze worden gemaakt; wat voor soort therapie past het beste? De keuze in therapie soorten is overweldigend. Binnen de psychotherapie alleen al is de variatie therapievormen bijna eindeloos: persoonsgerichte psychotherapie, lichaamsgerichte psychotherapie, directieve therapie, kortdurende psychotherapie, cognitieve therapie en gedragstherapie. Het is slechts een greep uit de termen die de toekomstige cliënt rond de oren vliegt.

Het maken van een weloverwogen keuze voor een specifieke therapievorm lijkt door het grote aanbod van verschillende therapievormen haast onmogelijk. In praktijk volgen cliënten dan ook dikwijls een therapievorm waarmee zij per toeval in aanraking zijn gekomen, bijvoorbeeld via een doorverwijzing van de huisarts, of op aanraden van een kennis. Toch lijkt het steeds vaker voor te komen dat men bewust op zoek gaat naar een therapeut die een specifieke vorm van psychotherapie aanbiedt.

Welke soort psychotherapie bieden wij?

Hilde Mees en Chawa Agsteribbe zijn beiden wetenschappelijk opgeleid. Dat wil zeggen: een vooropleiding Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, gevolgd door een postdoctorale opleiding aan het RINO tot Gezondheidszorg Psycholoog (Gz-Psycholoog). Dit aangevuld met jarenlange werkervaring binnen één van de grootste instellingen in Amsterdam en omstreken voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ InGeest), waar ook volgens de huidige stand van de wetenschap wordt gewerkt, net zoals in andere grote ziekenhuizen.

Deze gemeenschappelijke achtergrond heeft ons gevormd in het toepassen van gesprekstherapie volgens de laatste wetenschappelijke richtlijnen. Dit houdt in dat wij enkel dat beogen te doen, wat middels wetenschappelijk onderzoek effectief is gebleken, en wat wordt gehanteerd in de Nederlandse richtlijnen voor de Geestelijke Gezondheidszorg. Grotendeels komen deze richtlijnen overeen met die van andere West-Europese landen en de Verenigde Staten. Gz-psychologen behandelen daarnaast zowel kortdurende, klachtgerichte stoornissen en problemen, alsmede langerdurende therapieën. De meest gehanteerde en effectieve behandelmethodes voor de klachten die wij zien in onze praktijk, zijn Cognitieve Gedragstherapie (of vormen daarvan zoals Oplossingsgerichte therapie en ACT) en EMDR. Echter zijn wij als BIG-geregistreerden volop in beweging en voortdurend onze kennis en expertise aan het uitbreiden, bijvoorbeeld in de richting van Schematherapie. Wij zijn verbonden aan beroepsverenigingen die onze visies en behandelwijzen onderschrijven. Kijk voor meer informatie over therapie zoals wij die doen op de site van bijvoorbeeld de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapie.